Inleiding
Een heel belangrijk onderdeel in het leven van onze honden is hun voeding. We vragen veel van onze honden dus zijn we van mening dat ze ook extra goede voeding verdienen. In onze optiek is dat rauw voeren. Hierbij voer je de hond wat zijn voorouders aten, namelijk prooidieren of delen daarvan. Alles in juiste verhoudingen natuurlijk, maar zeker rauw!
Voor veel hondeneigenaren is dit een hele nieuwe manier van voeren, want de alom bekende brok is natuurlijk veel bekender. Toch kleven er in onze optiek vele nadelen aan de commerciële brok.
Om te beginnen is de basis van de meeste brokken een glutenhoudende component zoals graan. Een hond echter is een carnivoor en heeft daarom een darmstelsel wat gebouwd is om vlees en bot te verteren en niet gluten. In de praktijk zien we dus ook regelmatig honden met aan gluten gerelateerde gezondheidsklachten zoals slechte adem, slechte vacht en geurende vacht. Los van de cosmetische factor, dus een minder mooi uitziende vacht of bek, is er een ziekmakende factor die ons heeft doen kiezen voor een heel andere voerwijze.
Maaltijden
Wanneer onze pups toe zijn aan vastere voeding kiezen wij er voor om hen af te spenen op rauw. In eerste instantie is de keus dan KVV, een kant en klaar compleet vers voer. Dit is gemalen vlees, bot en orgaan waarbij de pups weinig tot niet hoeven te knagen. Dat kan ook nog niet, want de kracht op de kaken is nog erg beperkt. In de natuur, kijkend naar de wolf, braakt de moeder in deze fase haar eigen eten na nuttigen op voor de pups die daarmee kleingemalen, licht voorverteerd voedsel binnenkrijgen inclusief de benodigde maagsappen om hun eigen darmflora op orde te krijgen.
Wanneer de pups circa 6 weken zijn beginnen we rustig aan prooidelen of kleine prooi te voeren. Te denken valt dan aan kippenpootjes, kwartels, sprotjes en haring. Om er voor te zorgen dat de voedingsbehoefte wel behaald wordt op de dag voeren we ook nog KVV bij. Groeien is namelijk wel belangrijk, dus eten moet ook niet te veel moeite kosten.
Onze pupkopers
Wanneer je interesse hebt in een pup uit onze kennel, is het rauw voeren van de pup in zijn voor-altijd-thuis situatie een harde eis. Wij zien dat de jonge pups erg mooi en rustig groeien op rauw, waar we ook zien dat pups op brok feitelijk te veel voedingsstoffen binnen krijgen en in een kortere tijd meer groei doorlopen. Dit komt de kracht van de jonge botten zeker niet ten goede, de jonge hond ‘explodeert’ als het ware. De botgroei komt daarmee behoorlijk onder druk te staan, want het kraakbeen kan de snelheid van de buitenste lagen van het bot qua groeitempo niet bijhouden. Hier kunnen afwijkingen ontstaan die de rest van het leven effect hebben op het bewegingsapparaat van je pup. Rauw voeren stelt ons daarin beter in staat te sturen op een stabiele groei waarmee de kans op vergroeiingen minimaal zijn. Bovendien is onze ervaring dat honden op brokken door de kunstmatige toevoegingen in de brokken een wezenlijke ander gedrag laten zien. Het is vergelijkbaar met kinderen die relatief veel suikers binnen krijgen, ze zijn drukker en stuiteren meer.
Al met al redenen voldoende voor ons om een harde eis te stellen aan de voeding. Dus wanneer je als geïnteresseerde pupkoper geen behoefte hebt om je te verdiepen in rauw voeren, zijn wij waarschijnlijk niet de fokker voor jou.
Begeleiding
Uiteraard is het vanzelfsprekend, dat wanneer je wel kiest voor een pup uit onze kennel, maar het rauw voeren een nieuwe route voor je is waar je je in kunt vinden, wij je aan alle kanten zullen bijstaan met raad en daad. Wij zullen onze kennis en ervaringen met je delen zodat je je pup op verantwoorde wijze middels rauw voeren naar een gezonde volwassen hond kunt helpen groeien.
Wil je graag eerst eens kijken of rauw voeren iets voor je zou kunnen zijn? Geen probleem, bel gerust voor een afspraak. We laten je graag zien wat het inhoudt en hoe het werkt!