En dan eindelijk is het zover! Je nieuwe huisgenoot mag mee naar huis. Maar nu? Want tot aan dit moment was de pup altijd in het gezelschap van zijn moeder en broertjes en zusjes en ineens is het stil. Wat nu? In onderstaand overzichtje geven we je een aantal tips en adviezen mee.
Benchtraining
Wanneer je je nieuwe pup mee naar huis neemt ben je, zoals iedere trotse nieuwe hondeneigenaar, geneigd de hele dag bezig te zijn met je hondje. En juist dat willen we je eigenlijk afraden. En waarom zul je je wellicht afvragen. Nou om de volgende redenen. Ten eerste heb je een ‘baby’ in huis. En baby’s slapen veel om te kunnen groeien. Je pup groeit in een goed jaar tijd naar zijn volwassen hoogte en zal in gewicht verveelvoudigen. Dus rust is geboden. En daar komt de bench om de hoek kijken. Want om jou en je hondje rust te gunnen leren wij de pups in het nest al bekend zijn met de bench. In de laatste dagen bij ons slapen ze zelfs al in een bench om de overgang naar hun liefdevolle-voor-altijd-thuis zo makkelijk mogelijk te maken.
De bench is voor onze honden een veilige rustige plek om je lekker terug te trekken en ongestoord te kunnen slapen. Hier zien ze de wereld vanuit rust zonder de behoefte te reageren. Dus wij adviseren onze pupkopers een bench op de groei te kopen, de puppybench krijg je te leen van ons. Dan hebben de pups de eerste nachten ook nog eens een vertrouwde plek om zich heen, dat scheelt ook nog stress.
Als opvoedingshulpmiddel is een bench ook heel fijn. Je kunt de bench inzetten om je pup te helpen ontspannen, even zonder toezicht veilig te laten rusten en geeft jou als eigenaar de ruimte je activiteiten in te vullen zonder dat je pupje steeds voor je voeten loopt. Kortom, een onmisbaar hulpmiddel in de opvoeding van een labrador tot een gezellige, relaxte en gehoorzame huisgenoot.
Beweging
Beweging is natuurlijk iets waar iedere hond dol op is. Lekker wandelingen maken, spelen en ravotten is een genot voor hond en eigenaar. Toch is het in het eerste jaar van belang om de beweging gedoseerd en ‘beperkt’ te houden. De stelregel die wij adviseren is 1 minuut beweging per week leeftijd van de pup. Dat betekent dus dat een jonge hond vanaf ongeveer een jaar een uurtje mee mag wandelen. De reden hiervoor is eigenlijk heel simpel, in het eerste jaar zijn de botten in de extremiteiten (poten) niet aan elkaar verbonden.
De tussenliggende verbindingen, groeischijven, zijn van kraakbeen en aanzienlijk kwetsbaarder dan uitgehard bot. Om te voorkomen dat je jonge hond blijvend schade oploopt aan de poten is gedoseerde en ‘beperkte’ beweging dus cruciaal.
Beperkte beweging bestaat uit onbelaste wandelingen (dus geen balgooien), zwemmen en vanaf een maand of 7 mag het lopen naast de fiets rustig opgebouwd worden.
De pup is niet van porcelein, maar het is en blijft verstandig de beweging van je hond af te wisselen, dus een dag rustig na een dag meer beweging en zorg te dragen dat je hondje niet te zwaar wordt. Wanneer je dat in de gaten houdt, zijn onze puppen oersterk en echte krachtpatsers die heus niet zomaar iets mankeren.
Eerste nacht
De eerste nacht is voor zowel de pups als de nieuwe eigenaren vaak een spannende aangelegenheid. Ons advies is de leenbench die met de pup meekomt naast het bed te zetten. Dit voorkomt gepiep en geschreeuw en bevordert de slaap van zowel de pup als de eigenaar. Wanneer de pup piept kun je pup even kort laten plassen, en meteen weer terug leggen in de bench. Wanneer pup wat van slag is, laat de pup dan wel liggen, maar leg je hand lekker tegen de bench aan zodat er contact is. Dit is in de meeste gevallen meer dan voldoende. En lukt dit niet? Schroom dan niet om ons als fokkers te bellen. Ook dat hoort bij onze zorg.
Eten
Zoals je elders op deze site kunt lezen voeren wij rauw en is dat ook de enige ‘eis’ die wij aan toekomstige eigenaren stellen. Rauw voeren is voor ons een lifestyle. En voor onze honden eigenlijk dus ook. En de voornaamste reden dat mensen voor een pup uit onze kennel vallen is…de conditie van de ouderdieren. En die staan volledig op rauw!
Ben je niet bekend met rauw voeren? Geen probleem, kom gerust een keer kijken bij ons om te ervaren of je je in deze lifestyle kunt vinden. En uiteraard begeleiden we onze pupkopers waar nodig en gewenst met raad en daad.
Training
Een jonge labrador moet nog erg veel leren. Helaas worden ook onze pups niet gehoorzaam geboren. Gelukkig zijn ze wel erg leergierig.
Ons advies is, zoek een hondenschool die positief traint, die focust op de band tussen hond en eigenaar. En wanneer je er niet uitkomt? Ook dan zijn we jullie graag van dienst.
Woon je in de buurt van Nijmegen? Dan kun je je, als je dat wilt, aansluiten bij de poppenclub van het nest. Er zijn altijd wel een aantal mensen die graag bij ons blijven trainen. Dus voel je welkom! Wil je meer weten over onze hondenschool? Kijk dan eens op de site van de Quispelacademie.